Necenzurirano

SVOBODA ALI »VARNOST«?

Pred dnevi smo bili priča množični akciji slovenskih FB nadzornikov »cenzorjev«, samo oklicanih porotnikov pravilnega, resničnega. Po večini so nam brisali FB objave izpred leta dni. Takšne, ki so imele veliko delitev. En opomin več, kako pomembno je, da o perečih, »nevarnih«, skritih tematikah v MSM pišemo, da o njih govorimo na glas.

Turbo kapitalizem po Focaultu ustvarja nov način vladanja, ki so ga nam pokazali leta 2019 z Eventom 201: vse vlade uporabljajo praktično iste stavke, iste oprijeme, neprestane izredne razmere, neprestan strah. V praksi je epidemijo čez noč zamenjala vojna, kaj hitro se lahko zgodijo hude klimatske spremembe, gospodarske krize inp, vse v funkciji, ki hromi ljudstvo in množice dela pokorne.

Ne mine dan, da me kdo ne pocuka za rokav glede situacije s Svetovno zdravstveno organizacijo(SZO). Vse bolj in bolj se kaže, da je SZO samo en del, s katerim prek vpliva megakapitala v tesni povezanosti z mednarodnimi institucijami skušajo nadzirati vse družbene pore. Ustvarjanje neprestanih novih in novih kriznih razmer – od novih neznanih sovražnikov, do milo rečenih čudnih »podnebnih« bolezni in sprememb je edina stalnica njihovega vodenja.

Vsako preizpraševanje o smotrnosti biopolitične reorganizacije družbe, prisilne digitalizacije vseh življenjskih segmentov in uvajanje popolnega nadzora (vedno znova) v imenu naše varnosti je zreducirano in diskreditirano na zarotništvo. Zarota je miselni manever, ki sleherni ideji odvzema legitimnost in moč, jo apriori diksreditira. V času pandemije smo lahko videli, da so dejstva samo tisto, kar določi elita ali vlada, vladajoča dvorna stroka (pa naj bo še tako bizarno in neumno): virus se po 21h širi bolj kot čez dan, ob kostanju ne, ob kuhanem vinu pa inp.

Gola dejstva, argumenti in številke, Ustava in zakoni, temeljni moralni postulati, zdrava kmečka pamet nimajo nobene vrednosti, nobenega pomena več. Sleherni dvom, gonilo znanosti in napredka je postal žrtev novodobne global-kapitalistične inkvizicije. Drugačno mišljenje je prepovedano, saj nad nami preži velika nevidna zver: lenobno udobje digitalizacije in umetne inteligence nas lahko dolgoročno mentalno kastrira, v kolikor ne bomo zavestno ustavili te digitalne epidemije.

Načrtno ustrahovanje je hkrati vzrok in opravičilo/utemeljitev za omejevanje temeljnih svoboščin (v imenu naše varnosti) kar je ena od skrajno sprevrženih oblik totalitarizma, ki lahko terja naše bistvo: človečnost.

Zato je naša odgovornost do svobode aktiven in celosten upor. Svoboda, ki nam je (še) dana ni samoumevna, bila nam je težko izborjena. Njena ohranitev zato od nas terja odgovornost, vsak sleherni dan, na vsakem koraku…..Vsak dan lahko svobodo in človečnost zaenkrat še izberemo kot vodilo  življenja. Naj se množi, naj pomladno brsti in nezaustavljivo raste.

Pripravila: Esmeralda Vidmar

Nam želite kaj sporočiti?
Z veseljem pričakujemo vaše sporočilo, mnenje, pohvalo ali predlog za izboljšavo na info@izprveroke.com