IzpostavljenoModrosti tedna

Takšen zajtrk kuri odvečno maščobo

Bi radi imeli bolj zdravo težo in izgubili odvečno maščobo, ki vam škoduje? Največja napaka pri doseganju tega cilja bi bila, da bi se zajtrku odrekli. To je prvi obrok po krajšem postu, ki se zgodi, ko spimo. Zajtrk je nujni obrok, s katerim našemu telesu vlijemo novo energijo. In če želite shujšati, morate več jesti prav v prvem delu dneva. Morate pa znati izbrati prava živila.

Kakšen zajtrk bi bilo torej dobro pojesti, če želite shujšati in izgubiti odvečno maščobo? Predlagamo ovseno kašo z banano in mandlji. Po želji lahko uporabite tudi drugo sezonsko sadje ali kakšne oreščke, ki jih imate morda raje. Dodate lahko tudi semena.

Zakaj vam priporočamo takšen zajtrk?

Z ovseno kašo boste zaužili polnovredne ogljikove hidrate. Te naše telo nujno potrebuje. Povsem napačno je prepričanje, da bi se morali med hujšanjem odrekati ogljikovim hidratom. Nasprotno. Z ogljikovimi hidrati dobimo energijo. In samo če imamo energijo, bomo lahko opravljali vsakodnevne obveznosti, hkrati pa si še vzeli čas za pripravo zdravih obrokov in več gibanja. Pa tudi sicer si nihče ne želi biti ves čas utrujen.

A da bi shujšali, morate poseči po polnovrednih ogljikovih hidratih, kot je oves. Lahko pa bi poskusili tudi proseno kašo ali malo bolj eksotičen amarant.

Ovseni kaši lahko dodate tudi med ali malo mete, kadar jo imate na vrtu ali balkonu.
Ovseni kaši lahko dodate tudi med ali malo mete, kadar jo imate na vrtu ali balkonu. / FOTO: Thinkstock

Tako boste dlje časa siti

Oves je živilo, bogato s prehransko vlaknino. To telo potrebuje za dobro prebavo in presnovo. Oboje je ključno za učinkovito kurjenje odvečne maščobe. Pa tudi bolje se boste počutili.

Ovseno kašo kombinirajte s sezonskim sadjem. S tem boste zaužili vitamine, minerale in antioksidante.

Z oreščki in mlekom pa boste zaužili beljakovine. Te bodo poskrbele, da boste dlje časa siti in ne boste takoj razmišljali, kaj bi še lahko pojedli. Najlažje je hujšati tako, da se dobro najeste in niste hitro lačni. Hkrati pa s hrano, s katero se najeste, ne zaužijete preveč kalorij. Shujšali boste namreč, če boste porabili več kalorij, kot jih pojeste. Zato je pomembno, da se tudi čim več gibate. A dovolj bo že vsakodnevna hoja, lahko tudi večkrat na dan.

Ovsena kaša je zdrav obrok, ki za dolgo časa zasiti, hkrati pa pomaga kuriti odvečno maščobo.
Ovsena kaša je zdrav obrok, ki za dolgo časa zasiti, hkrati pa pomaga kuriti odvečno maščobo. / FOTO: Thinkstock

Če boste takšnemu zajtrku dodali še malo lanenih, sezamovih ali chia semen, boste zaužili še nekaj zdrave maščobe.

Med hujšanjem morate jesti hranljivo, zdravo hrano, ki vas bo zasitila. Težko se je držati diete, če si ves čas lačen. Zato je bolje jesti hrano, ki zasiti, a ne da preveč kalorij. Hkrati pa nas napolni z energijo, saj si tudi utrujen prav gotovo ne želi biti nihče.

Ne pozabite na stari dobri cimet

Za še več dobrih sestavin, ki nimajo preveč kalorij, pa dodajte tudi kakšno začimbo. Priporočamo cimet. Lahko pa bi po ovseni kaši potresli tudi kakav v prahu. A cimet je še posebej dobra ideja, ker pomaga uravnavati krvni sladkor. Prepreči prevelika nihanja, s tem pa kot beljakovine prispeva k temu, da niste prehitro spet lačni.

Nikakor pa si ne naredite smutija

Največja napaka je poleg tega, da izpuščate zajtrk, med hujšanjem tudi, da za zajtrk pojeste le sadni smuti. Ko je sadje predelano, se veliko prehitro prebavi in to pomeni, da ste hitro spet lačni. Zato je bolje pojesti cel oziroma narezan kos sadja. Naj ne dela mešalnik tisto, kar je delo vaših prebavil.

Vir: Vizita.si

Morda vas bo zanimalo tudi…