IzpostavljenoModrosti tedna

Spite ob prižganem ventilatorju?

Spite ob prižganem ventilatorju? To so 4 razlogi, zakaj tega nebi smeli početi. Kako se hladite v vročih poletnih nočeh? Prepričajte se, da ne škodi vašemu zdravju.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, kako pomemben je kvaliteten nočni počitek, saj vpliva na vaše počutje in zdravje. Naspani se boste lažje zbrali, opravljali službene naloge, se soočali s stresom, sprejemali boljše odločitve glede prehrane …

profimedia

Poleti je spanec že tako ali tako ogrožen zaradi vročine, saj za spanje potrebujemo malce hladnejši prostor. Če ste se problema lotili z ventilatorjem, vas moramo opozoriti na 4 razloge, zaradi katerih je vaše spanje lahko ogroženo.

1. Izsušena usta in dihalne poti

Ventilator lahko izsuši zrak, kar še pospeši izsušitev ust in dihalnih poti. To se zgodi že tako ali tako , ker se poleti veliko potimo in izgubljamo tekočino. Če je ne nadomestite, boste suha usta imeli že čez dan, ponoči pa bo stanje še slabše. Če nimate možnosti, da bi spali brez ventilatorja, vam svetujemo, da kakšno uro pred spanjem dobro prezračite prostor, ponoči pa imejte pri roki kozarec vode, ki ga boste lahko spili, če se prebudite žejni. Tako boste vzpostavili ravnovesje in mirno spali naprej.

O tem je bila opravljena celo raziskava.

2. Suhe oči in koža

Ta problem je podoben prejšnjemu, saj se z izsušenostjo lahko borijo tudi vaše oči in koža. Suhe oči boste opazili po solzenju in meglenem vidu. Omislite si vlažilne kapljice in če se da, nekaj časa ne uporabljajte ventilatorja in leč (če jih nosite). Za suho kožo pa poskrbite s hranljivim mlekom za telo, ki ga nanesite pred spanjem. Koža vas bo s srbečimi izpuščaji in rdečimi predeli opozorila, da zanjo ne skrbite dovolj dobro.

3. Slabo za alergike

Če imate kakšno alergijo, ki jo lahko dobite s prenašanjem delcev po zraku (npr. na pršice), bo ventilator za vas slaba izbira. Kroženje zraka bo razneslo delce po celotnem prostoru, zato se vaši simptomi lahko poslabšajo in doživite napad astme, imate suhe oči, kašljate, dobite vročino …

profimedia

Če ste kaj podobnega že doživeli, vendar niste znali določiti vzroka poslabšanja alergije, poskusite spati z ugasnjenim ventilatorjem.

4. Krči, glavoboli, slabost

Tako kot spanje v vročih temperaturah ne bo uspešno, imajo tudi prenizke temperature lahko svoje posledice. Govorimo o tem, da ventilator piha direktno v vas in vas neprestano hladi. Zaspali boste morda lažje kot sicer, potem pa bo šlo navzdol.

Zaradi ventilatorja se lahko prebudite z glavobolom, občutite slabost ali celo mišične krče. Slednji vas lahko presenetijo že ponoči in ni potrebno poudarjati, da boste spali veliko slabše. Profimedia

Kaj lahko storite, da zmanjšate slabe učinke uporabe ventilatorja?

  • Ponoči se ozračje običajno nekoliko shladi, zato lahko spite ob odprtih oknih. Če je težava v mrčesu, na okna namestite mreže, zvoke iz okolice pa bodo pregnali čepki za ušesa. Po potrebi uporabite tudi spalno masko.
  • Če je ventilator premičen, ga umaknite stran od sebe, da ne boste čutili neposrednega pihanja zraka in se s tem izognite suhim dihalnim potem, suhi koži in suhim očem.
  • Nekateri ventilatorji imajo možnost časovne nastavitve in se izklopijo po nekaj urah. Uporabite nastavitev, da boste lažje zaspali, ponoči pa naj bo ventilator izklopljen.
  • Znebite se poslabšanja alergij s filtriranjem zraka. Potem tudi ventilator ne bo naredil velike škode.
  • Ventilator uporabljajte pri najmanjši hitrosti in ga nastavite tako, da ne bo neprestano pihal v vas, ampak se bo premikal levo in desno.

Vir: aktivni.metropolitan.si

Morda vas bo zanimalo tudi…

Nam želite kaj sporočiti?
Z veseljem pričakujemo vaše sporočilo, mnenje, pohvalo ali predlog za izboljšavo na info@izprveroke.com