Pogosto ga pohodimo, ne da bi vedeli, da med drugim zdravi številne bolezni, povezane s pljuči.

Ajda ali trpotec je trajna zelnata rastlina s širokimi jajčastimi listi, ki se nahajajo na dnu pokončnega stebla. Cveti od junija do avgusta, najdemo ga ob cestah, na pašnikih, travnikih, v gozdovih …

Kaj zdravi: Ajda ali trpotec je odlično zdravilo proti kašlju, pljučni astmi in celo tuberkulozi. Poleg tega ta zdravilna rastlina čisti kri, pljuča in želodec, zato je dobra za vse ljudi, ki so slabokrvni ali imajo slabo kri, šibka pljuča in ledvice, za tiste, ki nimajo apetita. Drhkovina je dobro zdravilo za zdravljenje vseh vrst ran, prask, vreznin, pikov os, ugrizov … Če si v čevlje vtaknete list rakitovca, boste pozdravili žulje, v fitokozmetiki pa je rakitov sok znan kot učinkovito sredstvo. za odstranjevanje aken in mozoljev.

PREVERJENI RECEPTI: Za boljšo prebavo in čir (razjedo) na želodcu. Zagotovo pozdravi čir na želodcu in dvanajstniku. Ajda (Plantago major) je izjemno zdravilna rastlina. V mleti obliki je lažje prebavljiva in sprošča vse za telo koristne sokove. Sestavine za eno osebo: 300 g listov rakitovca – 1 kg travniškega medu.

Foto: zelenisvet.com

Čas priprave tega zdravila je približno 30 minut, liste rakitovca operemo in pustimo na papirnati brisači, da se posušijo. Zmeljemo jih na strojčku za mletje mesa, v kozarcu zmešamo s travniškim medom in pustimo stati čez noč.

Namig: Liste je treba zmleti, nato pa dodati toliko medu, kolikor je volumna dobljene mase. Včasih manj, včasih pa več kot kilogram. Izberite mlajše liste. Dobiš približno 2 kozarca 680 ml mešanice. Zdravilne lastnosti rastline: Uporabljamo jo lahko za: razjede, kašelj, celjenje ran… Pri ranah priporočam, predvsem diabetikom, da jih potresemo s kurkumo v prahu in ovijemo s povojem. .

Postrežba: Zaužijte zjutraj pred jedjo po eno žlico, dokler ne pojeste celotne količine. Shranjujte v hladilniku.Če je nujno postopek ponovite, vendar jeseni.Preprečite nastanek razjed tako, da zjutraj, ko ste prehlajeni, popijete 2dl vode. Vzroki: Želodčna razjeda (ulcus ventriculi) je poškodba želodčne sluznice predvsem na izhodu iz želodca in v zgornji tretjini, ki prodre globoko v želodčno steno. Če je stena počena, potem sokovi, ki uravnavajo prebavo in želodčno vsebino, prodrejo v trebušno votlino in lahko dodatno povzročijo vnetje trebušnega tkiva.

Če razjeda predre krvno žilo, pride do krvavitve v želodcu. Takrat je zdravniška pomoč nujna. Možno je, da se na želodcu razvije več razjed hkrati. Tipičen znak želodčne razjede je pritisk, ki se pojavi v želodcu po jedi. Če se razjede na želodcu pojavljajo pogosto, obstaja nevarnost raka na želodcu.

Želodčne razjede povzročajo različni dejavniki: psihosocialni stres, prekomerno izločanje kisline v želodcu, motnje krvnega pretoka, različna zdravila (kortizoni, nekatera zdravila proti revmatizmu in prekrvavitvi). Tveganje za obolenje je večje tako pri kadilcih kot tudi pri ljudeh, ki delajo v izmenah in v določenih poklicih (na primer v prometu, trgovini, kemični industriji). Hiter tempo našega sodobnega sveta in nezdrav način življenja spodbujata nastanek želodčnih razjed.

https://priroda-portal.com/
https://zelenisvet.com

Morda vas bo zanimalo tudi…

Morda vas zanima tudi...
AktualnoIzpostavljenoPozitivne novice

Končujem 20 let dolgo zgodbo

Veliki intervju – Werner Brozović na prelomnici Pred tremi leti je želel glasbenik…
Preberite več
AktualnoIzpostavljenoPozitivne novice

Zaključek 20-letne koncertne turneje

24.3. ob 19.30 – dvorana Tabor Maribor Pridružite se, se poveselite in zapojte skupaj z…
Preberite več
AktualnoIzpostavljenoPozitivne novice

Majka Dalmacija - premierno v živo 24.3. v dvorani Tabor.

Marina in Werner – premierno v živo 24.3. v dvorani Tabor. Ko te Damatinka povabi, da z…
Preberite več

Nam želite kaj sporočiti?
Z veseljem pričakujemo vaše sporočilo, mnenje, pohvalo ali predlog za izboljšavo na info@izprveroke.com