Aktualno

ODKRITA NOVA ZEMLJA!

Znanstveniki so s pomočjo vesoljskega teleskopa TESS dosegli izjemen preboj, odkrili so novo Zemlji podobno našemu planetu, ki se nahaja zgolj 40 svetlobnih let od nas. To odkritje odpira vrata nepredstavljivim možnostim – ali smo našli naš novi dom?

Nova Zemlja, poimenovana Gliese-12 b, je velikostno skoraj enaka našemu planet. Nahaja se v tako imenovani “naseljivi coni”, kjer naj bi bile temperature dovolj zmerne, da bi omogočale prisotnost tekoče vode – ključnega elementa za življenje, kot ga poznamo.

Znanstveniki verjamejo, da bi ta novi svet lahko bil kamnita planeta s podobno sestavo kot Zemlja. Toda ali je res lahko naš drugi dom? Prvi podatki kažejo, da Gliese-12 b prejma približno 85 % sevanja, ki ga Venera prejme od Sonca, a kljub temu temperatura na planetu znaša prijetnih 42 stopinj Celzija. Za primerjavo, temperatura na Veneri je peklenskih 464 stopinj Celzija.

Znanstveniki so optimistični glede možnosti za življenje na Gliese-12 b. Čeprav je atmosfera redka, bi lahko to celo povečevalo možnosti za prisotnost zunajzemeljskega življenja. Redkejša atmosfera pomeni manj ekstremne pogoje in večjo stabilnost temperature.

Naslednji korak je natančno določiti prisotnost in sestavo atmosfere na Gliese-12 b. Ti podatki bodo ključni za razumevanje, ali smo res našli potencialni novi dom za človeštvo. Znanstvena skupnost je vznemirjena in pričakovanja so visoka.

Bi lahko Gliese-12 b bila naša nova priložnost za življenje zunaj našega planeta? Odkritje je korak naprej v iskanju odgovora na vprašanje, ali smo sami v vesolju.

Pripravila: DS
Foto: pexels.com