AktualnoAmbasadorIzpostavljenoModrosti tednaWerner iz prve rokeZdravo z naravo

Lovor zdravilno učinkuje na kar 6 bolezni

Lovor spada v družino lovorikovcev, izvira pa iz Male Azije. Lovor je grm ali drevo z bleščečimi usnjatimi listi, dolgimi približno 7 do 10 cm.

Lovor spada v družino lovorikovcev, izvira pa iz Male Azije. Lovor je grm ali drevo z bleščečimi usnjatimi listi, dolgimi približno 7 do 10 cm. Priljubljen je kot začimba in kot okrasna rastlina, uporablja pa se tudi v zdravilstvu. Po grški mitologiji se je prelepa nimfa Dafne spremenila v lovor, da bi pobegnila pred zaljubljenim Apolonom.

Foto: Pexels.com

Lovor je tako postal Apolonov simbol, zmagovalcem in pesnikom pa so v njegovo čast podarjali lovorove vence. Iz tega običaja je nastal izraz laureat, ki v latinščini pomeni »z lovorjem ovenčan«.

Aromatična zakladnica hranilnih snovi: listi so zelo aromatičnega, pikantnega, grenkega in močnega okusa. Sveži listi vsebujejo vitamin A, C in vitamine B kompleksa. Minerali vključujejo kalcij, mangan, železo, selen, cink in magnezij. Lovor vsebuje približno 1 do 3 odstotke eteričnega olja, ki ga sestavljajo cineol, evgenol, čreslovine, seskviterpeni in grenčine.

Eterično olje lovorja se pridobiva z ekstrakcijo iz lovorovih listov. Cineol ima protitumorski učinek na določene vrste rakavih celic s pospeševanjem apoptoze (programirane celične smrti). Zaslužna je tudi za antibakterijske, protiglivične (protiglivične) in pomirjevalne učinke lovorja. Eugenol deluje proti epilepsiji in ima pomirjevalni učinek.

Tanini imajo adstrigentne lastnosti in pomagajo pri zdravljenju driske. Seskviterpeni delujejo proti levkemiji. Posušeni plodovi lovorja vsebujejo eterično olje, katerega sestavo sestavljajo terpeni (cineol, terpineol, citral), seskviterpeni, miristinska kislina.

Zdravilne lastnosti lovorjevih listov: lovorovi listi zaradi svoje bogate kemične sestave zagotavljajo širok spekter zdravilnih učinkov. Lovor so tradicionalno uporabljali pri zdravljenju številnih bolezni, zelo priljubljen pa je bil pri Grkih in Rimljanih.

  1. Lajša prebavo: lovorjev list se uporablja pri prebavnih težavah. Imajo sposobnost zmanjšati napenjanje. Lovorovi listi umirjajo delo želodca, spodbujajo apetit in izločanje prebavnih sokov. Sadni čaj se uporablja za spodbujanje apetita.

  2. Pomaga pri boleznih dihal: Pri bronhitisu je priporočljivo uporabljati obkladke iz lovorja. Zavitke pomočimo v vodo, v kateri se je kuhal lovorov list. Takšne obloge pomagajo pri močnem kašlju, bronhitisu in okužbah dihal.

  3. Pomaga pri menstrualnih težavah: lovorjev list deluje kot emenagog, lahko spodbuja redno in normalno menstruacijo. Njihova uporaba lahko pomaga tudi pri lajšanju menstrualnih bolečin. Imajo tudi sposobnost zdravljenja vaginalnih izločkov.

  4. Pomirja živčnost in stres: Ena od manj znanih prednosti uporabe lovorovih listov je njegova naravna pomirjevalna moč. Lovorovi listi znižujejo raven stresnih hormonov v telesu. Povečana količina stresnih hormonov lahko škoduje zdravju, uživanje lovorja pa pripomore k umirjenosti in sprostitvi.
  1. Spodbuja imunski sistem: lovor je bogat z vitaminom A in vitaminom C ter mineralom cinkom, ki imata pomembno vlogo pri ohranjanju močne in zdrave imunosti. Vitamin A skrbi za zdravo sluznico oči, nosu, ust, grla, pljuč in prebavnega sistema. Vitamin C ima antibakterijske in protivirusne lastnosti, kar krepi imunski sistem.

  2. Deluje antiseptično in protiglivično: po številnih raziskavah eterično olje lovorja izkazuje izjemne protiglivične in antiseptične lastnosti. Lovor kot antiseptik ščiti rane pred okužbami in preprečuje rast bakterij.

Foto: prirodni-portal.com

Uporaba lovorja: Za pripravo lovorovega čaja vzamemo 1 svež ali posušen nasekljan lovorov list in ga prelijemo z 2 dl vrele vode. Skodelico pokrijemo in po pol ure precedimo. Pijemo eno do dve skodelici na dan pred jedjo, liste pa lahko uporabimo tudi za zeliščne kopeli. Za kopeli je treba sesekljati približno 20 lovorovih listov in jih skuhati v 5 litrih vode. Posodo pokrijemo in po eni uri zlijemo v kad. Eterično olje lovorja se uporablja pri izdelavi mila. Listi so zelo aromatični, zato jih lahko uporabljamo tudi kot repelent za mrčes.

Vir: alternativa-za-vas/priroda-portal.com

Morda vas bo zanimalo tudi…

Related posts
AktualnoModrosti tedna

NARAVNA ČAROBNOST ŽELIŠČ - Svežina Mete, Mir Melise in Toplina Lipe!

Ko se zima razkazuje v svoji hladni preobleki, je čas, da svoje zdravje podprete z naravnimi močmi…
Preberite več
AktualnoModrosti tedna

DARILA ZA VALENTINOVO - ideje za nepozabna darila za vašo ljubljeno osebo

Čeprav je ljubezen nekaj, kar se izraža skozi vsakdanja dejanja in besede, je valentinovo…
Preberite več
AktualnoModrosti tedna

VALENTINOVO - Praznik ljubezni in povezovanja

14. februar, datum, ki ga vsako leto nestrpno pričakujejo zaljubljenci in tisti, ki praznujejo…
Preberite več

Nam želite kaj sporočiti?
Z veseljem pričakujemo vaše sporočilo, mnenje, pohvalo ali predlog za izboljšavo na info@izprveroke.com