AktualnoIzpostavljenoModrosti tednaNecenzurirano

Koliko skodelic kave bi morali popiti na dan za boljše delovanje možganov?

Nova študija v Nemčiji raziskuje, kako različne ravni vnosa kave vplivajo na strukturo možganov. Prvi rezultati kažejo, da so lahko 3 do 4 skodelice na dan magična številka za ohranjanje kritičnih možganskih struktur.

foto: Dreamstime, Pixell

Kava v pravih količinah je preverjeno dobra. Poleg tega, da nas zbudi, ko je to potrebno, nam lahko pomaga živeti dlje, zmanjša vnetje in zmanjša tveganje za sladkorno bolezen. In zdaj nova študija kaže, kako bi lahko izboljšala strukturo možganov. Primerjala je štiri skupine ljudi, ki so rekli, da redno pijejo – manj kot 1 skodelico kave na dan; 1-2 skodelici na dan; 3-4 skodelice na dan in 5-6 skodelic kave na dan.

Študija je pokazala, da imajo tisti, ki redno pijejo tri do štiri skodelice kave na dan, najmočnejšo strukturo možganov, če upoštevamo več dejavnikov, ki so na splošno povezani z višjo inteligenco. Kaže tudi na izboljšanje kognitivnih sposobnosti in splošnega delovanja možganov.

Opazili so, da se je izboljšanje povečalo od tistih, ki ne pijejo kave, do tistih, ki pijejo veliko, in napredovalo na vsaki stopnji, nato pa se umirilo, ko so popili tri do štiri skodelice kave na dan, kar kaže na mejo koristi za zdravje možganov in kognicijo.

Vendar zasnova študije ni bila popolna. Avtorji so opozorili, da je bila študija izvedena na relativno majhni in homogeni skupini. Poudarili so tudi, da so bili tisti, ki so popili več kave, bolj zdravi in ​​bolj izobraženi, teh potencialnih motečih dejavnikov pa ni mogoče izključiti.

Navedli so tudi, da je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali ima kava brez kofeina podobne učinke. Kljub temu te prve ugotovitve dopolnjujejo vse več dokazov, ki podpirajo idejo, da je kava dobra za možgane in splošno zdravje. Dokazano je, da kava upočasni kognitivni upad in potencialno zmanjša tveganje za Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen.

Poleg tega je metaanaliza učinkov kave na zdravje iz leta 2017 pokazala, da kava zmanjšuje pojavnost srčno-žilnih bolezni in različnih težav ter nevrološke, presnovne in jetrne bolezni.

foto: Dreamstime, Pixell

Čeprav vse te študije niso obravnavale natančnega števila skodelic kave, nekatere od njih predlagajo prag treh do štirih skodelic za optimalno korist.

Ne glede na to, ali ste redni obiskovalci sosedske kavarne, pogosto obiskujete pisarniško kavarno ali radi svojo najljubšo pijačo pripravite doma, ta nova raziskava kaže, da ta navada izboljša strukturo možganov, poroča MBG.

Vsekakor je priporočljivo prenehati z uživanjem kofeina pozneje čez dan, da ne motimo večernega počitka – kar posledično negativno vpliva na zdravje možganov, in ga opustiti, če kdaj občutite tremo, živčnost, tesnobo ali razbijanje srca.

Drugi načini za podporo zdravja možganov vsak dan vključujejo dajanje prednosti spanju, aktivno življenje in učenje novih stvari. Vključitev spominskega dodatka v vašo rutino je lahko tudi zelo koristna, ne glede na starost. Poiščite takega, ki vsebuje nevroprotektivne sestavine, ki dokazano podpirajo kognitivno vitalnost in učinkovitost.

vir: www.24sata.hr

Nam želite kaj sporočiti?
Z veseljem pričakujemo vaše sporočilo, mnenje, pohvalo ali predlog za izboljšavo na info@izprveroke.com