AktualnoIzpostavljenoModrosti tedna

Kokosova maska za bujne lase

Kokosovo olje (ekološko in hladno stisnjeno) je prava zakladnica za kožo in lase.

Foto: PR

Zaradi svoje unikatne sestave je eno redkih olj, ki dejansko prodre v notranjost las. Od znotraj jih ojača in pomaga ščititi proti lomljenju. Vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin, predvsem srednjeverižnih, največ je lavrinske kisline, ki je od vseh najbolj skladna s proteini v laseh. Kokosovo olje vsebuje še vitamin E, ki deluje antioksidantno, torej še dodatno pomaga ščititi pred škodljivimi vplivi prostih radikalov in zunanjih faktorjev.

Pri čem lahko pomaga redna uporaba kokosovega olja?

Prhljaj, srbečica – kokosovo olje pomirja kožo in pomaga vzpostavljati naravno ravnovesje na lasišču.
Suhi lasje – olje jim bo podarilo izdatno vlago ob redni uporabi.
Razcepljene konice – ker kokosovo olje prodre v globino las, jih neguje od znotraj.
Proti vozlanju, za lažje česanje las – lasem da nežno oblogo. Po nanosu do bolj gladki in se lažje razčešejo, tudi če so vlažni.
Masaža lasišča za bujnejšo rast – masaža spodbuja prekrvavitev in zdravo delovanje lasnih foliklov. Masiramo naoljeno lasišče, da v kožo lahko vstopijo hranilne snovi.
Zaščita pred vplivi vročine (sušenje z vročim zrakom, močno sonce) – lase pomaga vlažiti od znotraj in ohranjati njihovo elastičnost, kar zmanjša možnost lomljenja las zaradi izsuševanja.
Zaščita pred barvanjem las – če lase barvate z barvami, ki vsebujejo vodikov peroksid in druge spojine, ki lase poškodujejo, (še posebej barve, ki svetlijo), lahko nanesete kokosovo olje na lase kako uro pred barvanjem. Olja ne izpirajte, temveč nanesite barvo direktno na naoljene lase. Olje bo ščitilo lasišče in lase, ne bo pa vplivalo na odtenek barve.

Kako pripraviti hranilno masko za lase?

  • Kokosovo olje je pri hladnih temperaturah (nižjih od 26 stopinj Celzija) belo in trdno. Ob ogrevanju se utekočini in je skoraj prozorno, z nežno zlatim odtenkom.
  • Vzamemo nekaj žlic kokosovega olja, odvisno od dolžine naših las, ter ga na toplem zmehčamo.
  • Oblačila si zaščitimo s frotirasto brisačo, ki si jo damo na rame. Uporaba rokavic ni potrebna, niti ni priporočljiva, saj bo olje odlično negovalo tudi kožo vaših rok.
  • Najprej ga vsaj 1 žlico nanesemo na lasišče, ki ga s prsti nežno masiramo nekaj minut, da se olje lepo razporedi. Masaža tudi pripomore k boljši prekrvavitvi in s tem spodbuja zdravo rast las. Lasni folikli bodo tako lažje prejeli vsa potrebna hranila.
  • Nato nanesemo še več olja in ga s prsti počasi vtiramo od lasišča vse do konic. Ko so vsi lasje dodobra naoljeni, jih najprej nežno razčešemo s prsti, šele nato pa z glavnikom, ki ima čimbolj široke razmake. Svetujemo glavnik iz naravnih materialov (les, bambus).
  • Lase nato spnemo v figo in masko pustimo delovati vsaj 2- 3 ure, še bolje pa ves dan (ali čez noč).
  • Nato lase umijemo z naravnim šamponom. Zaradi večje količine maščob bo treba šamponirati 2x, da se vse olje odstrani.
  • Če imate možnost, pustite, da se lasje posušijo naravno.
  • Če uporabljate sušilnik las, pa ga nastavite na nižjo temperaturo.
  • Po končanem sušenju lahko manjšo količino olja nanesemo na konice in ga ne izpiramo.

Lasje so po uporabi maske mehki, sijoči in zaščiteni. Masko lahko uporabljate vsak teden in sproti boste opažali dolgotrajne pozitivne učinke na lase. Konice las pa lahko z oljem negujete vsakodnevno oziroma po potrebi.

vir: https://biopark.si/recepti/kokosova-maska-za-bujne-lase/

Nam želite kaj sporočiti?
Z veseljem pričakujemo vaše sporočilo, mnenje, pohvalo ali predlog za izboljšavo na info@izprveroke.com