Zmajevo oko, jezero, ki spreminja barvo, je čaroben naravni pojav v bližini Rogoznice na Hrvaškem.

Zmajevo jezero nad Rogoznico je naravni fenomen – voda je sestavljena iz več plasti različnih barv, jezero pa “zavre” vsakih nekaj let. Ta pojav je navdihnil številne legende, povezane z jezerom. Vključno s tisto, da se v njem skriva vesoljska ladja. Njeno dno do tiste o zmaju Murinu, ki se je vsako leto poročil z najlepšo deklico iz vasi. Ena, ki je še danes aktualna pravi, da če se zaljubljenca okopata v Zmajevem očesu, si bosta zvesta do konca življenja… Ah 😉!

Jezero je ločeno od morja, do njega se je treba povzpeti na hrib nad marino. Čeprav nima površinske povezave z okoliškim morjem, je z njim povezano z razpokami in kanali v poroznem apnencu ter z jamo, imenovano Zmajevo uho.

Vir: instagram tea.vas

Z Zmajevim okom, jezerom na gričevnatem polotoku nad Rogoznico, so povezane številne legende; ena pravi, da je nastalo zaradi padca meteorita, druga je povezana z zgodbo o strašnem zmaju Murinu, tretja omenja obisk nezemljanov … Očitno je to jezero, ki ga morate obiskati, če ste v Šibeniku.

Je naravni pojav, voda v jezeru pa je sestavljena iz več plasti vode različnih barv. Na površini je zeleno in modro, jezero, obdano s strmimi skalami, pa je videti res lepo in romantično. Toda v osrednjem delu je rumena in zelena, medtem ko visoka koncentracija žvepla v spodnjih plasteh naredi vodo rožnato, rdečo ali vijolično. Občasno se plasti pomešajo in pride do “vrenja”.

V znanstvenem smislu je Zmajevo oko edinstven hidrološki in geomorfološki fenomen, saj v njem potekajo intenzivni biokemični procesi. In ko jezero vsakih nekaj let spremeni barvo in postane motno, njegovi prebivalci, ribe, želve in druga živa bitja skozi prehod pobegnejo v morje, ker jezeru zmanjkuje kisika. Ko se čez nekaj časa ponovno prečisti, se morske živali spet vrnejo v jezero.

Vir: INSTAGRAM@VISIT_DALMATIASIBENIK

Resnično ni čudno, da je ta naravni pojav navdihnil toliko zgodb in legend o jezeru. Najbolj preprosta je tista o padcu meteorita, ki pojasnjuje njegovo pravilno obliko.

Druga izmed njih je zgodba o bratih, od katerih je bil eden slep. Med delitvijo dediščine je zdravi brat slepca pretental, ta pa ga je preklel z besedami: »če je nisi pošteno razdelil, naj se vse spremeni v jezero«.

Tretja pripoveduje o neusmiljenem zmaju, ki je živel v vrelem jezeru in je od ljudi terjal krvavi davek tako, da je vsako leto vzel najlepšo dekle in najdebelejšo ovco. V eno legendo pa je bila vpletena tudi grška mitologija. Po njej naj bi zmaj Murin, nezakonski Herin in Pozejdonov sin, vladal Heraklejevi polisi iz svojih palač na otoku Velika Smokvica. Prebivalce je varoval pred roparji. Vsako leto pa so mu morali na najdaljši dan za ženo dati najlepšo dekle. Nobena od nesrečnih žensk ni preživela, dokler se nekega dne ni pojavil junak Aristoles. Zaljubil se je v dekle, ki naj bi naslednji dan postala zmajeva nevesta. Murina je izzval na dvoboj in ga s sulico smrtno ranil. Murin si je ob smrti iztaknil oči. Enega je vrgel daleč onkraj Mljeta, drugi pa mu je le zdrsnil pod noge in stopil kamen. V kamnito kotanjo se je vlilo morje in nastalo je jezero s pomenljivim imenom Zmajevo oko.

Vir: instagram neverin.hr

Po legendi o zmaju Murinu, ki velja še danes, bosta zaljubljenca, če se okopata v Zmajevem očesu, zvesta do konca življenja, njun zakon pa bo blagoslovljen z večno ljubeznijo in zdravimi otroki.

Še en razlog za obisk tega edinstvenega kraja?

vir: https://miss7.24sata.hr/lifestyle/zmajevo-oko-jezero-koje-mijenja-boju-caroban-je-prirodni-fenomen-pokraj-rogoznice-42331

Morda vas bo zanimalo tudi…