AktualnoIz sveta zabaveIzpostavljenoModrosti tedna

50 let od izdaje debitantskega albuma skupine Abba

Petdeset let je minilo, odkar je Abba, ena izmed najbolj priljubljenih švedskih pop skupin, izdala svoj prvi album z naslovom Ring Ring. Ob tem pomembnem jubileju je 19. maja izšla posebna izdaja omenjenega albuma v različnih vinilnih formatih. Skupina, ki je razpadla že v začetku 80. let minulega stoletja, ima še danes zvesto bazo oboževalcev, v pol stoletja pa so prodali več kot 400 milijonov albumov.

Foto: Profimedia

Po podatkih založbe Universal Music je skupina skladbo Ring Ring izdala 26. marca 1973 v Skandinaviji. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson in Anni-Frid Lyngstad so pred tem sodelovali tudi pri drugih glasbenih projektih, a so se zaradi uspeha naslovne pesmi albuma Ring Ring odločili, da bodo dolgoročno delovali skupaj kot Abba. V letih skupnega ustvarjanja so izdali številne albume, 19. maja pa bo izšla jubilejna izdaja njihovega debitantskega albuma.

Nanizali so številne uspešnice, mednarodno slavo pa jim je prinesla zmaga na Evroviziji leta 1974 s skladbo Waterloo. Čeprav je skupina razpadla že v začetku 80. let minulega stoletja, so s svojimi zimzelenimi uspešnicami vse do danes ohranili zvesto bazo oboževalcev in v pol stoletja prodali več kot 400 milijonov albumov. Med njihovimi najbolj znanimi skladbami so Dancing Queen, The Winner Takes It All in Take a Chance on Me.

Foto: writewayuk.com

vir: www.24ur.com

Nam želite kaj sporočiti?
Z veseljem pričakujemo vaše sporočilo, mnenje, pohvalo ali predlog za izboljšavo na info@izprveroke.com